Ahlan wasahlan =)

26.11.10

Kelebihan umat Nabi Muhammad S.A.W

Disebutkan bahawa Nabi Adam A.S telah berkata, "Sesungguhnya Allah S.W.T telah memberikan kepada umat Muhammad S.A.W empat kemuliaan yang tidak diberikan kepadaku:

1. Taubatku hanya diterima di kota Mekah, sementara taubat umat Nabi Muhammad S.A.W diterima di sebarang tempat oleh Allah S.W.T.

2. Pada mulanya aku berpakaian, tetapi apabila aku berbuat derhaka kepada Allah S.W.T, maka Allah S.W.T telah menjadikan aku telanjang. Umat Muhammad S.A.W membuat derhaka dengan telanjang, tetapi Allah S.W.T memberi mereka pakaian.3. Ketika aku telah berderhaka kepada Allah S.W.T, maka Allah S.W.T telah memisahkan aku dengan isteriku. Tetapi umat Muhammad S.A.W berbuat derhaka, Allah S.W.T tidak memisahkan isteri mereka.

4. Memang benar aku telah derhaka kepada Allah S.W.T dalam syurga dan aku dikeluarkan dari syurga, tetapi umat Muhammad S.A.W durhaka kepada Allah akan dimasukkan ke dalam syurga apabila mereka bertaubat kepada Allah S.A.W.

---------------------------------------------------------------------
- Seorang Nabi juga gelisah mengenangkan kedudukannya disisi ALLAH, apatah lagi kita sebagai umat kebanyakkan. Malangnya kita tetap leka & berlagak sombong seolah-olah Syurga dijamin untuk kita.

- Janganlah kerana kelebihan kita selaku Umat Nabi Muhammad SAW, maka kita anggap dengan bertaubat pada ALLAH, segala-galanya akan kembali kepada fitrah. Buruk & baik amalan manusia tetap dihisab di Mahkamah Akhirat kelak.

- Kisah ini sudah cukup jelas maksudnya meskipun dengan sekali baca, jika masih tidak faham apa yang patut dilaksanakannya, sesungguhnya nyata kerugian pada dirinya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...