Ahlan wasahlan =)

1.7.12

KELEBIHAN MAJLIS ZIKIR : RAHMAT ALLAH ITU LUAS BUAT HAMBA-HAMBANYA“Maka, nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”


Dari Abu Hurairah r.a berkata bahawa Rasulullah S.A.W telah bersabda : “Allah Tabaraka Wa Taala mempunyai para malaikat yang ditugaskan mencari MAJLIS ZIKIR. Sebaik saja mereka menjumpai majlis zikir, maka mereka akan

duduk bersama orang-orang yang sedang berzikir serta memanggil malaikat-malaikat yang lain. Mereka akan datang berkerumun mengililingi orang-orang yang sedang berzikir itu dengan sayap-sayap mereka sehingga memenuhi ruang antara mereka dengan langit dunia.

Apabila majlis berzikir itu tamat, maka para malaikat akan naik kembali ke langit. Lalu Allah S.W.T bertanya mereka: “Wahai para malaikatKu, dari mana kamu semua?” Berkata para Malaikat: “Ya Tuhan kami, kami baru saja pulang dari memeriksa hamba-hambaMu di bumi. Mereka bertasbih, takbir, tahmid, dan tahlil serta memohon kepadaMu.” Sebenarnya Allah SWT lebih mengetahui tentang perbuatan mereka dan semua makhluk ciptaanNya. Setelah Allah SWT mendengar kata-kata para MalaikatNya, maka Allah SWT pun berfirman: “ Wahai para Malaikatku, apakah yang mereka minta kepadaKu?” Berkata para Malaikat : “Hamba-hambaMu itu memohon syurga dariMu.” Allah SWT bertanya lagi :”Pernahkah mereka melihat akan syurga itu?” Berkata para Malaikat lagi: “Mereka tidak pernah melihat syurga itu.”

Berfirman Allah SWT: “Hamba-hambaKu memohon syurga padahal mereka tidak melihatnya dan apalagi kalau mereka melihat syurga itu.” Berkata para Malaikat: “Mereka juga memohon kebebasan.” Allah SWT bertanya : “Mohon bebas dari apa?” Berkata para Malaikat: “HambaMu itu memohon kepadaMu supaya mereka itu dibebaskan dari nerakajahanam.” Allah SWT bertanya para Malaikat lagi:”Pernahkah hamba-hambaKu melihat nerakaKu itu?” Berkata para Malaikat: “Tidak Ya Allah.” Allah SWT berfirman:”Hamba-hambaKu itu tidak pernah melihat neraka jahanam, tapi mereka memohon supaya dibebaskan darinya, apalagi kalau mereka melihatnya.”

Kemudian para Malaikat berkata lagi: “Ya Allah, hambaMu itu memohon ampun kepadaMu,” Allah SWT berfirman: “Dengarlah wahai para MalaikatKu, Aku mengampuni mereka itu dan aku akan memberi apa yang mereka minta serta membebaskan mereka dari api neraka yang mereka takut itu.” Berkata malaikat lagi: “Ya Allah, di antara mereka itu terdapat seorang hamba yang penuh dengan dosa, dia melalui majlis itu lalu duduk bersama mereka yang sedang berzikir.” Allah SWT berkata: “Orang itu pun Ku ampuni, begitu juga dengan setiap orang yang terlibat dalam majlis zikir itu, tidak ada yang celaka.”

 “Maka, nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”

  Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...
Bergembiralah wahai hamba-hamba Allah...
Wallahualam...

1 comment:

  1. Perbuatan taat (yg mengingatkan kt kpd Allah) itu adlh ZIKIR.

    Zikir yg terbaik adlh "Laillahaillallah".
    Dan perlu dilakukan dgn adab sblum,ketika dan slps.

    Nabi SAW pernah bkata: Iman itu spt pakaian yg lusuh. Utk perbaharui (menyegar/kuatkan kmbali slpas lemah) adlh dgn zikrullah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...